У більшості національних традицій харчування солодка їжа сприймаються як позитивне підкріплення. Так, солодощі дають дітям в якості заохочення, солодкі страви - неодмінні супутники знакових сімейних подій, урочистостей та свят. В дуже ранньому віці у психіці людини відбувається асоціативне закріплення солодкого смаку і радості. І надалі ця асоціація лягає в основу феномена «заїдання стресу», коли з такими испытываемыми почуттями як тривога, сум, гнів нам допомагають впоратися солодощі (цукор, мед, кондитерські вироби).
В якості компромісу, коли звичка до солодкого вже міцно закріплена і відмовити собі неможливо, на етапі корекції раціону в бік зниження в ньому частки рафінованих вуглеводів має сенс використання замінників цукру.
Здоровий спосіб життя зараз на піку популярності – всі говорять про корисні продукти і намагаються зменшити у своєму раціоні кількість страв, які не приносять користь організму. Саме тому все частіше в рецептах в якості підсолоджувача зустрічається сорбіт(сорбітол).
Що таке Сорбіт?
Сорбіт – це замінник цукру, має 100% натуральне походження, який широко застосовується як у харчовій промисловості, так і в медицині. Підсолоджувач в природному кількості міститься в ягодах і фруктах, наприклад, грушах, яблуках, персиках і абрикосах. Високо зміст сорбіту в ягодах червоної горобини, якій він зобов'язаний своєю назвою. Також речовина виробляється тілом людини в процесі метаболізму. Сорбіт маркується на упаковках як харчова добавка Е420. У промислових цілях його виробляють з кукурудзяного, крохмалю.
Властивості Сорбіту.
Сорбіт має низький глікемічний індекс, що дозволяє використовувати речовину як підсолоджувач у продуктах харчування для діабетиків. У цій сфері сорбіт застосовують з 30-х років минулого століття і по сьогоднішній день. Особливо популярне використання сорбіту в кондитерських виробах.
За хімічною структурою сорбіт відноситься до многоатомным спиртів. Кристали сорбіту білі, тверді, добре розчинні у воді, за розміром трохи крупніше цукру. Речовина володіє гарним солодким смаком. За ступенем солодощі сорбіт поступається цукру на 45%. Як і всі подібні спирти, цей цукрозамінник створює легке відчуття прохолоди в роті.
Застосування Сорбіту.
Сорбіт активно використовується для виробництва харчових продуктів загального призначення, дієтичних товарів, лікарських препаратів та засобів гігієни, а саме:
· при виробництві дієтичних продуктів, товарів для діабетиків;
· у харчовій промисловості для поліпшення смаку, виду та якості продуктів харчування;
· як допоміжна речовина при виготовленні лікарських засобів (для додання структури): вітамінів, сиропів від кашлю, кремів і мазей, проносних засобів;
· в косметології для виробництва шампунів, гелів для душу, декоративної косметики;
· в медицині для лікування захворювань ШКТ, як проносний і жовчогінний засіб, для очищення печінки і жовчовивідних проток;
· на виробництві і в побуті при консервації продуктів на зиму;
· товари для догляду за порожниною рота (жувальних гумках, льодяниках і зубних пастах),
Продукти з сорбітом позиціонуються як дієтичні, низькокалорійні. Вони призначені для діабетиків і людей, які хочуть обмежити споживання цукру. Продукти на вигляд не відрізняються від аналогічних з цукром, але мають більш приємний вигляд і колір. Крім того, сорбіт покращує і підсилює смак. Сорбіт стійкий до термічної обробки, що дозволяє використовувати його в приготуванні гарячих страв та напоїв.
Користь Сорбіту.
З кожним роком збільшується попит на продукти з низьким глікемічним індексом і зниженим вмістом калорій. Експерти стверджують, що сорбіт нетоксичний, володіє багатьма достоїнствами і універсальністю:
· низький глікемічний індекс- всього 9 одиниць!
· менша кількість калорій порівняно з цукром- на 40% менше, ніж цукру.
· майже повністю засвоюється організмом (на 98%) і володіє високою поживністю;
· нормалізує мікрофлору кишечника;
· не є вуглеводом і може використовуватися при низкоуглеводной дієті;
· вживання сорбіту економить витрачання вітамінів групи В, які відіграють важливу роль у функціонуванні організму;
· покращує травлення, посилює секрецію шлункового соку;
· не є живильним середовищем для бактерій ротової порожнини, покращує загальний стан зубів і ясен;
· засоби по догляду за шкірою з сорбітом у складі усуває свербіж, сухість, лущення, вирівнюють колір;
· застосовується при алкогольній інтоксикації, шокових станах;
· ізотонічний розчин сорбіту використовують при зневодненні для поповнення організму рідиною;
· покращує смак, колір і текстуру продуктів, здатний утримувати вологу і збільшувати строк зберігання;
Виходячи з написаного вище, можна сказати, що шкоду або користь сорбітолу залежать від того, в
якій кількості він присутній в раціоні людини. Якщо дотримуватися норму, все буде
повному порядку!
Чому Сорбіт Исток-Плюс?
Все просто. Цукрозамінники повинні відповідати наступним вимогам:
1. Приємний солодкий смак і відсутність небажаного присмаку.
2. Нешкідливість для організму людини.
3. Відсутність впливу на вуглеводний обмін.
4. Хороша розчинність у воді (швидке і повне розчинення).
5. Стійкість до кулінарній обробці(температурі).
Всім цим вимогам відповідає Сорбіт Исток-Плюс, який виготовляється з високоякісної сировини компанії Cargill, завод по виробництву якого знаходиться у місті Крефельд, Німеччина й існує вже більше 60 років! Має сертифікати ISO та НАССР.
А тому, якість Сорбіту Исток-Плюс не викликає сумнівів!
При цьому Сорбіт Исток-Плюс 250г і 500г абсолютно доступний за ціною.
Живіть солодко з Сорбітом Исток-Плюс!