•    Сорбіт - це солодкий білий кристалічний порошок, що готується з рослинної сировини. Міститься він у плодах глоду, кизилу, терну, яблуках, грушах, сливах, абрикосах, персиках, фініках, винограді та морських водоростях.
•     Вперше знайдено Сорбіт в червоних ягід горобини (Sorbus), що стало його назвою.
•     В промислових об’ємах, Сорбіт виготовляється з кукурудзи.
•     Сорбіт (sorbitol) за хімічною структурою – багатоатомний спирт, так званий поліол.
•     Калорійність Сорбіту - 240 ккал на 100 г, що менша ніж у цукру.
•     Солодкість Сорбіту по відношенню до сахарози становить 60%.
•     За поживною цінністю його прирівнюють до глюкози.
•     За фізіологічною дією відрізняється від глюкози, практично не засвоюється організмом і не спричиняє викиду інсуліну в кров, не шкідливий для організму.
•     Рекомендована добова доза 30-40 г, це 1-2 чайні ложки 3 рази на день.
•     Інсуліновий індекс (стрибок рівня глюкози) Сорбіту лише 9 одиниць, що є дуже низьким.
•     Великі дози (понад 45-50 г на добу) призводять до проносного впливу. Цікаво, що проносна дія сорбіту проявляється лише в осіб із нормальною та зниженою кислотністю шлункового соку. В осіб із підвищеною кислотністю Сорбіт жодного проносного ефекту не чинить, спричиняючи лише жовчогінну дію.
•     Сорбіт вживається як допоміжний засіб під час лікування хронічних холециститів, хронічних колітів і дискінезії жовчовивідних шляхів, спричиняючи лише жовчогінну дію
•     Сорбіт виступає в якості згущувача та текстуратор, емульгатора для помад та тональних основ. Сорбіт додають у продути для утримання вологи в м’ясі та напівфабрикатах, як гігроскопічний агент в тютюновому виробництві.


Детальніше https://istok-plus.com/sorbit/