• Сорбіт - це солодкий білий кристалічний порошок, що готується з рослинної сировини. Міститься він у плодах глоду, кизилу, терну, яблуках, грушах, сливах, абрикосах, персиках, фініках, винограді та морських водоростях.
• Вперше знайдено Сорбіт в червоних ягід горобини (Sorbus), що стало його назвою.
• В промислових об’ємах, Сорбіт виготовляється з кукурудзи.
• Сорбіт (sorbitol) за хімічною структурою – багатоатомний спирт, так званий поліол.
• Калорійність Сорбіту - 240 ккал на 100 г, що менша ніж у цукру.
• Солодкість Сорбіту по відношенню до сахарози становить 60%.
• За поживною цінністю його прирівнюють до глюкози.
• За фізіологічною дією відрізняється від глюкози, практично не засвоюється організмом і не спричиняє викиду інсуліну в кров, не шкідливий для організму.
• Рекомендована добова доза 30-40 г, це 1-2 чайні ложки 3 рази на день.
• Інсуліновий індекс (стрибок рівня глюкози) Сорбіту лише 9 одиниць, що є дуже низьким.
• Великі дози (понад 45-50 г на добу) призводять до проносного впливу. Цікаво, що проносна дія сорбіту проявляється лише в осіб із нормальною та зниженою кислотністю шлункового соку. В осіб із підвищеною кислотністю Сорбіт жодного проносного ефекту не чинить, спричиняючи лише жовчогінну дію.
• Сорбіт вживається як допоміжний засіб під час лікування хронічних холециститів, хронічних колітів і дискінезії жовчовивідних шляхів, спричиняючи лише жовчогінну дію
• Сорбіт виступає в якості згущувача та текстуратор, емульгатора для помад та тональних основ. Сорбіт додають у продути для утримання вологи в м’ясі та напівфабрикатах, як гігроскопічний агент в тютюновому виробництві.
Детальніше https://istok-plus.com/sorbit/